1 231 Kč
bez DPH 15%: 1 099 Kč
- Dostupnost:
- Na skladě
- Certifikace:
- EG-BIO
- Země původu:
- Itálie
Popis
Fazolky (Phaseolus vulgaris)
Fazol patří k luštěninám a jejím plodem jsou lusky obsahující semena označovaná jako fazole.
Ty byly pěstovány již před 6000 lety indiánskými kmeny v Peru a Mexiku, odkud se rozšířily do celého světa. Dnes existuje přes 500 odrůd fazolí a mezi nejznámější patří bílé, černé, hnědé, strakaté, zelené a žluté. Odlišují se navzájem nejen tvarem a barvou, ale i chutí, a všechny druhy vyvolávají nadýmání.
V případě zelených fazolek se jedná o nezralé, předčasně otrhané lusky fazole obecné, které se konzumují i se svým obalem.
Fazolky obsahují vitamín A a C, vitamíny skupiny B, bílkoviny, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík, jód, mangan a vlákninu, díky které podporují peristaltiku střev a vylučování toxických látek z organismu. Pomáhají též snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Podporují tvorbu červených krvinek, posilují nervy, chrání pokožku, sliznice a mají protirakovinné účinky.
Použití:
Syrové fazolky se na rozdíl od hrášku jíst nedají, neboť obsahují jedovatý phasin, který může vyvolat střevní problémy, či dokonce těžkou otravu. Proto je nutné je vždy nechat projít důkladnou tepelnou úpravou, kdy se toxická bílkovina eliminuje.
Před konzumací odkrojíme oba konce lusku a odstraníme postranní vlákna. Můžeme je jen lehce spařit, podusit či orestovat jako přílohu k masu. Hodí se též do salátů, omáček, polévek nebo k omeletě. Můžeme je i zamrazit nebo sterilovat.
Skladování:
Fazolové lusky skladujeme v lednici.
Odběr novinek